Å utvikle gode lokalsamfunn er lagspill, og forutsigbare rammebetingelser må ligge til grunn for en positiv utvikling av kommunen vår. Som kommune må vi også jobbe på lag med de frivillige og næringslivet for å utvikle gode lokalsamfunn, og det mener jeg vi gjør.

I perioden vi har lagt bak oss er jeg stolt av alt vi har fått til. På tross av at ingen har et flertall i kommunestyret, er de fleste av løftene vi gikk til valg på gjennomført. Vi er avhengige av samarbeid med de andre partiene, og får vi tillit i neste periode skal befolkningen være trygg på at samarbeid og forutsigbare rammebetingelser vil stå i fokus.

Vi ser antydningen til en positivitet som virkelig bygger laget og gjør oss Porsangerværinger enda stoltere.  Vi er en av få kommuner med positiv befolkningsvekst i år, ungdommen flytter hjem, vi kan skryte av 40 barnefødsler i 2019 og vi løfter oss på ulike kommunebarometere, både NHO og Kommunal rapport sin. Vi har doblet antall bedriftsetableringer i Porsanger i perioden, og næringslivet vårt har for lengst rundet en milliard i årlig omsetning. 

Vi løste fastlegekrisa og har beredskapstjenester få kan sammenlikne seg med. Porsangerskolen løfter seg og leverer på høy faglig nivå med de beste resultater når det kommer til grunnskolepoeng. Lakselv videregående skole leverer blant de beste på gjennomføring og kvalitet. Det må vi ha lov til å være stolte av - #porsangerleverer!

Vi satser på hele Porsanger

Skolene i Børselv og Billefjord ble gjenåpnet i 2016. I år starter 36 elever på skolen i Billefjord og 11 i Børselv. Barnehagen i Billefjord har 22 barn som starter opp i høst, med flere i vente. 

Vi har vært aktivt på i fiskerisaker for å sikre våre fiskeres arbeidsvilkår. Visste du at Porsanger har tredoblet antallet heltidsfiskere siden 2010. Utfordringen vi må løse i neste periode er å få til bedre havnefasiliteter. Det har vi på blokka vår. 

Porsangerfjorden aktualiseres med nytt forvaltningsprosjekt med mål om å få torsken til å gyte i fjorden vår igjen. 

Reiselivet har hatt høyt fokus og sammen med næringa selv har vi jobbet med en masterplan som kommer til behandling i høst. Dette er arbeidsplasser hele kommune kan nyte godt av. 

Vi har aktivt fulgt opp for å bygge fiber til hele kommunen. I år bygges det til Børselv, og vi har søkt videre utbygging på østsida av Porsangerfjorden. Avtalen med Solbrått er reforhandlet og videreføres.

Arbeid er jobb nummer én

Verdiskaping er grunnlaget for velferden vår og gode kommunale tjenester. Vi har satset på å tilrettelegge for eksisterende og nye arbeidsplasser og å sikre et anstendig arbeidsliv. 

Vi har prioritert trepartssamarbeidet og sammen satset på dyktige ledere og kompetente medarbeidere. De er nøkkelen til å lykkes med å levere gode kommunale tjenester i fremtiden. Porsanger kommune har mange søkere til stillinger, og er en attraktiv arbeidsgiver. 

Vi har utviklet arbeidsgiverstrategi, Vi har igangsatt arbeidet med heltidskultur, og skal fortsette å prioritere dette arbeidet i neste periode. Vi nådde målet om 8 lærlinger i 2018. Vi har vedtatt innkjøpsstrategi, med tiltak mot svart arbeid m.m.

Vi fikk beholde rullebanelengda da den ble utfordret i 2016, og jeg mener oppriktig at Porsanger kommunes investering i SeaWalken viste at vi hadde troa og medvirket til at Avinor også satset. I kjølvannet av dette ble endelig også Lakselvterminalen realisert. Vi er i en helt annen divisjon for å jobbe med både frakt og reiseliv - og er i gode prosesser på begge deler. 

Vi etablerte Sápmi Næringshage AS og har videreutviklet samarbeidet i Nordkappregionen havn AS. Nå er samarbeidet med resten av Finnmark avgjørende for om vi kommer til å lykkes. Det arbeidet lover jeg å være tett på som ordfører i neste periode. 

Vi jobbet hardt for å lande forsvaret, og er i startgropa på en etablering som kommer til å gi ringvirkninger for samfunnet, næringslivet og frivilligheten.

Om planarbeidet

Planarbeidet er forsinket, men i god prosess. I løpet av høsten vil både samfunnsplanen og arealplanen bli lagt frem til behandling.

Det betyr at det nye kommunestyret tidlig i neste kommunestyreperiode vil få begge til endelig behandling, og andre planer som folkehelseplan og helse- og omsorgsplan kan komme videre.

Reguleringsplaner for nye private boligområder er vedtatt og det bygge stadig nye boliger. Vi har en avtale om at kommunale tomter blir prioritert først i den nye arealplanen, som er rett rundt hjørnet. 

Re-godkjenningen av nye scooterløyper ivaretas på en god måte.

Masterplanen for reiselivet skal til politisk behandling i løpet av høsten. 

Om oppvekst og kultur

Vi har satset på våre tre språk og kulturer, og med åpningen av Kvensk språksenter er vi enda bedre rustet til å sikre både det kvenske og det samiske språket og kulturen for fremtiden. 

Frivillighet er satt på dagsorden, og frivilligsentralen er etablert. 

Vi har etablert stilling som ungdoms- og kulturkonsulent, med ansvar for folkehelse. I tillegg har vi omsider fått revitalisert ungdomsrådet høst 2018. 

Arbeidet med Handlingsplan mot fattigdom, med spesielt fokus på barnefattigdom er vedtatt igangsatt. Som en start har vi innført søskenmoderasjon i kulturskolen og ung kulturrabatt, kulturkort for ungdom. 

Vi har på plass en god plan for Porsangerskolen. Det er igangsatt et arbeid med skole- og barnehageutvikling gjennom Veilederkorpset og prosjekt inkluderende oppvekstmiljø. 

Arbeidet med barnehageplan er igangsatt, og vi skal bygge ny Lakselv barnehage, forankret i våre tre språk og kulturer. 

Barnevernet og kulturskolen styrkes gjennom deltakelse i veilederprogram. 

Børselv skole og ungdomstrinn Billefjord re-åpnet i 2016.

Om helse og omsorg

Vi løste fastlegekrisa og har styrket legetjenesten og sykeavdelinga. Vi har styrket hjemmetjenesten og tilpasser den brukernes behov. Vi har styrket rus og psykiatritilbudet. Vi har styrket jordmor og helsestasjonen. Kreftkoordinatoren er i full drift med å følge opp de som har behov for det. Og veteranplanen er ferdigstilt. 

Dette er ingen uttømmende liste, men noen av sakene som har vært på den politiske dagsorden i perioden vi skriver inn i historiebøkene.

Vi jobber videre mot neste mål sammen med de andre politiske partiene  – å gjøre Porsanger enda bedre, på lag med folkan, fjorden og fellesskapet! 

Godt valg!