Det utarbeides hvert år en Rammeavtale mellom Den norske veterinærforening (DNV) og KS om organisering av og godgjøring for deltakelse i klinisk veterinærvakt mv. (Veterinærvakten). Avtalen som gjelder for 2010 fremgår av KS A-rundskriv 3/2009.

 Avtalen er inngått i henhold til lov 15. juni 2001 nr. 75 om veterinærer og annet dyrehelsepersonell § 3 a (jf. ot. prp. nr. 68 (2006-2007)) og på grunnlag av tidligere avtale mellom DNV og Landbruks- og matdeparte­mentet (senest revidert 19.10.07), og som opphørte 31.12.07.
 
Avtalen skal sikre at det i kommunal/interkommunal regi blir etablert klinisk vakt for veteri­nærer i alle deler av landet (heretter kalt Veterinærvakten) slik at nødvendig veterinær­hjelp kan skaffes utenom ordinær arbeidstid. Veterinærvakten er en nødvendig del av beredskapen mot alvorlige smittsomme dyresykdommer og viktig for å opprettholde god dyrevelferd.
 
Avtalen er basert på
a)      Lov 15. juni 2001 nr. 75 om veterinærer og annet dyrehelsepersonell (dyrehelsepersonelloven) med senere endringer
b)      Utvalgsrapporten ”Klinisk veterinærvakt – antall og størrelse på vaktområder samt tilpasning av bemanning i vaktordningen etter behov” av 14. desember 2005, og
c)      Avtale samt protokoll m/vedlegg fra forhandlinger mellom Den norske veterinærforening og Landbruks- og matdepartementet 19.10.2007.
d)      Avtale mellom KS og DNV for perioden 1.1.08 – 31.12.08.
 
Veterinærvakten organiseres i vaktområder som opprettes av kommunene. Veterinærvakten skal omfatte alle tider av døgnet unntatt hverdager (mandag – fredag) kl. 08 – 16.
 
Til grunn for avtalen legges regioninndeling av vaktområder i henhold til Vedlegg 1 av avtalen
Porsanger kommune tilhører vaktdistriktet ”Porsanger og Nordkapp” sammen med kommunene Lebesby, Gamvik og Nordkapp. Hvert vaktområde skal normalt være bemannet med én veterinær.
 
Kommunen bestemmer antall deltakere i vaktordningen. I Vaktdistriktet som Porsanger kommune tilhører er det 3 personer som deler på vaktene. Oppdrag på vakt utføres av veterinæren som selvstendig næringsdrivende. Den enkelte veterinær inngår avtale med kommunen om deltakelse i veterinærvakten, jf standardavtale samt standardavtale om samarbeid mellom kommuner.
 
Avtalen gjelder for tidsrommet 1.1.2010 – 31.12.2010.
Kommunens ansvar knyttet til veterinærvakt og dyrehelsepersonell fremgår av lov om veterinærer og annet dyrehelsepersonell § 3a:
§ 3a. Kommunens ansvar
Kommunene skal sørge for tilfredsstillende tilgang på tjenester fra dyrehelsepersonell.
Kommunene har ansvar for å organisere en klinisk veterinærvakt utenom ordinær arbeidstid.
 
Avtalen er ikke en tariffavtale, og må derfor vedtas av hver enkelt kommune.  
 
Rådmannens vedtak er som følger:
Porsanger kommune vedtar Rammeavtale mellom Den norske veterinærforening (DNV) og KS om organisering av og godgjøring for deltakelse i klinisk veterinærvakt mv revidert 1.1.2010. (Veterinærvakten). Avtalen gjelder for tidsrommet 1.1.2010 – 31.12.2010.
 
Porsanger kommune vedtar å gå inn i veterinærvaktsamarbeid med kommunene i vaktdistriktet Porsanger, Lebesby, Gamvik og Nordkapp kommune for samme tidsperiode.
 

Les mer om avtalen på sidene til KS.