I Mat og kulturlandskap 2005 skal Streif være arrangementet der folk får
oppleve særpreg og lokale kvaliteter knyttet til mat, kulturlandskap, historie
og kultur. Markeringene som vil skje over hele landet i løpet av
april-oktober 2005, har MAT OG KULTURLANDSKAP som tema.
Målene med markeringen er å:
- Øke bevisstheten om og forsterke gleden og stoltheten over, verdien av norsk mat og et levende kulturlandskap i hele landet
- Vise at landbruket tar vare på, foredler og fornyer norsk matkultur.
- Vise at landbruket forvalter, foredler og formidler norsk natur gjennom aktiv og bærekraftig bruk.
Gjennom de ulike Streif- arrangementene ønsker en å:
- Gi glede og stolthet over kulturlandskapet som kilde til aktivitet, rekreasjon og opplevelse.
- Øke bevisstheten om verdien av lokal matproduksjon og om sammenhengen mellom lokal mat og kulturlandskap.
- Øke kunnskapen om hvilke forandringer som har skjedd i kulturlandskapet de siste 100 år, og om hva som har ført til disse forandringene.
- Øke bevisstgjøringen om utfordringene knyttet til å bevare, opprettholde og utvikle kulturlandskapet.
- Øke bevisstheten omkring verdien av landskap og mat som nasjonal identitetsskaper
I Finnmark fylke markeres unionsoppløsningen 3 steder; Porsanger, Tana og Alta.
I Porsanger vil hovedmarkeringen skje i august, men vi starter allerede denne markeringen i forbindelse med de Arktiske Matdagene i Porsanger som arrangeres fra 24.-29.januar.
Tirsdag 25.januar kl 16 åpnes hundreårsmarkeringen på kurssenteret i Lakselv. Her blir det åpningstale, smakebiter av lokal matproduksjon og et blikk inn i fremtidsmulighetene for lokale råvarer.