I Mat og kulturlandskap 2005 skal Streif være arrangementet der folk får oppleve særpreg og lokale kvaliteter knyttet til mat, kulturlandskap, historie og kultur.  Markeringene som vil skje over hele landet i løpet av april-oktober 2005, har MAT OG KULTURLANDSKAP som tema.

Målene med markeringen er å:

  1. Øke bevisstheten om og forsterke gleden og stoltheten over, verdien av norsk mat og et levende kulturlandskap i hele landet
  2. Vise at landbruket tar vare på, foredler og fornyer norsk matkultur.
  3. Vise at landbruket forvalter, foredler og formidler norsk natur gjennom aktiv og bærekraftig bruk.

 

Gjennom de ulike Streif- arrangementene ønsker en å:

  • Gi glede og stolthet over kulturlandskapet som kilde til aktivitet, rekreasjon og opplevelse.
  • Øke bevisstheten om verdien av lokal matproduksjon og om sammenhengen mellom lokal mat og kulturlandskap.
  • Øke kunnskapen om hvilke forandringer som har skjedd i kulturlandskapet de siste 100 år, og om hva som har ført til disse forandringene.
  • Øke bevisstgjøringen om utfordringene knyttet til å bevare, opprettholde og utvikle kulturlandskapet.
  • Øke bevisstheten omkring verdien av landskap og mat som nasjonal identitetsskaper

I Finnmark fylke markeres unionsoppløsningen 3 steder; Porsanger, Tana og Alta.

I Porsanger vil hovedmarkeringen skje i august, men vi starter allerede denne markeringen i forbindelse med de Arktiske Matdagene i Porsanger som arrangeres fra 24.-29.januar.

Tirsdag 25.januar kl 16 åpnes hundreårsmarkeringen på kurssenteret i Lakselv. Her blir det åpningstale, smakebiter av lokal matproduksjon og et blikk inn i fremtidsmulighetene for lokale råvarer.