Entusiastiske personer har de to siste årene arbeidet med å rekonstruere en sjøsamisk kofte for Porsanger. Med unntak av kvinnelua, har den sjøsamiske koftevarianten for Porsanger vært ute av bruk i over 100 år. Prosjektgruppa har for det meste brukt skriftlige kilder som grunnlag for rekonstruksjonen. Bøker som Hans H. Lilienskiolds Speculum Boreale, Knud Leems Beskrivelse over Finnmarkens lapper 1767 og Ole Thomassens Lappenes forhold har vært viktige når man skulle danne seg et bilde av hvordan den sjøsamiske kofta hadde sett ut. 

Prosjektet kom i gang fordi det hadde blitt ytret et ønske om en "egen" kofte for Porsanger. Første runde i prosjektet ble støttet økonomisk av NSR (Norske Samers Riksforbund). I løpet av våren 2003 ble de første utkastene av sjøsamekofter sydd av personer som deltok i det kombinerte koftekurs og forprosjekt.

Våren 2004 ble neste runde av kofteprosjektet satt i gang med økonomisk støtte fra Gáskka Finmarkku Sámi Duodji. Også denne gangen ble det sydd kofter etter de skissene som hadde blitt utarbeidet i løpet av prosjekttiden. I løpet av våren 2004 ble det arbeidet videre med prosjektet, og dette resulterte i noen små forandringer i forhold til de tidligere utkastene.

Siste runde av prosjektet har pågått etter nyttår 2005. I hele januar har en ivrig gjeng vært samlet på bygdehuset i Aigir med ett eneste mål - nemlig å få ferdigstilt kofteprosjektet slik at også den mannlige delen av befolkningen skal kunne pynte seg i sjøsamekofta. Prosjektgruppa opplyser at koftevarianten med stor sannsynlighet vil være med i et 3-binds leksikon som forlaget Damm skal gi ut i år, et leksikon som viser bunader og kofter i Norge.
IMG  0076  300

Her tilpasses et belte som er under produksjon

 

 



Porsanger bibliotek stiller ut koftene fra onsdag 2. februar. Biblioteket ønsker alle hjertelig velkommen innom for å ta en titt!