Sverre foran tjæremilaSverre Opdahl har for 17. gang fyrt opp tjæremila ved hytta i Skoganvarre. Også i år påstår han det er for siste gang. Tjærebrenningen er en tradisjon han har overtatt etter sin far, som i sin tid var kjent for å produsere den fineste tjære med tilnavnet `Golden sirup`.

Sverre Opdahl er en kunnskapsrik mann, også  når det gjelder tjærebrenning. Under vårt besøk fikk vi god kunnskap om arbeidet før og under produksjonen. VI fikk høre at tjærebrenning er en krevende prosess, der planlegging og forberedelser til neste års tjæremile starter i dét årets produksjon avsluttes. Fra man har fyrt opp mila, til prosessen er over, går det imidlertid kun noen dager. Til gjengjeld må mila passes på hele døgnet.

 

Tapping av tjæreTjæremila lages av tyrived, som stables på store neverstykker som er lagt i bunn av mila. I midten av mila er det en åpning ned til et uttak på utsiden av mila, der Sverre tapper ut tjære i spann.

Tjære kan i følge Sverre brukes til å smøre inn både hus, hytter og trebåter. I gamle dager ble tjæra også benyttet som forebyggende middel mot både spanskesyke og bronkitt. Da ved inhalering av tjæredamp.

Etter at deltakerne hadde tilegnet seg ny kunnskap om tjærebrenning, var det servering av bålkokt kaffe og vafler. Ekstra hyggelig ble det da Sverre tok frem trekkspillet, en annen tok frem fela mens noen av deltakerne sang. Når været i tillegg viste seg fra godsiden, kunne rammen rundt arrangementet ikke vært bedre.

 

Kaffekos rundt båletTrekkspillmusikk og sang

Trekkspillmusikk