
Ellen Sara Eikås var foreleser for dagen og lot oss få et innblikk i blant annet forskning på urter og hvorfor det er viktig med forskning. Hun tok oss med til historien rundt urtene og vi fikk høre at det er funnet arkeologiske spor etter bruk av urter allerede i steinalderen. Urtene har historisk sett vært brukt til medisin, mat og skjønnhetspleie og ble tatt inn som handelsvarer helt fra Orienten og Kina. Urter var med på å vise hvilken status folk hadde i samfunnet. Jo dyrere og sjeldnere urter en kunne by fram jo høyere status hadde en. Videre fikk vi god innføring i hva urter egentlig er og hvilke type urter vi har. Det ble forelest om dyrking og hvordan man velger ut riktige planter. Her var det mulig å se, kjenne, lukte og smake på urtene for de som ønsket det. Vi fikk også lukte på oljer og eddiker laget med smakstilsetning av urter.
Etter foredraget om urtene var det smaksprøver og siden været var bra spiste vi ute. Margit Mathisen hadde laget nydelig lammesteik, fiskesuppe, brød og kaker som var smakstilsatt av urter fra lokale hager og det smakte godt for matglade mennesker. Margit ga oss også en beskrivelse av hvordan maten var tilberedt og hva hun hadde smaksatt den med. Da alle hadde fått seg en smakebit ble det vist en videofilm om dyrking av, og forskning på urter. Dette var noe som ga mersmak for flere av oss og kanskje det la spiren for flere urtedyrkere.