Eneste offisielle trekulturelle kommune i Norge

Porsanger kommune er den eneste kommunen i Norge som offisielt har definert seg som trekulturell og trespråklig. Dette til tross for at det finnes flere kommuner med samme kulturelle bakgrunn. Porsanger arbeider kontinuerlig med tiltak for å synliggjøre de tre kulturene. Porsanger kommune en av de få kommunene som har påtatt seg en pådriverrolle for kvensk språk og kultur. I Porsanger kommune ligger Samisk språk- og kultursenter (Lakselv), Kvensk Institutt - populært kalt "Kventunet" i Børselv og Sjøsamisk kompetansesenter i Indre Billefjord.

Kulturaktiviteter

Kultur er mer enn språk og tradisjoner. Porsanger kommune har et stort og bredt aktivitetstilbud for sine innbyggere. Det er mange og aktive lag og foreninger i kommunen, faktisk rundt 150, som alle kan bidra til å gi fritiden et spennende innhold. Tilbudet strekker seg fra musikk og teater til sport og spill. Kommunen er stolt over at det er en stor spredning i de ulike typer lag og foreninger og er derfor aktivt med på å støtte opp om mange aktiviteter. Oversikt over lag og foreninger kan fås ved henvendelse til rådhuset.

Festivaler og kulturarrangementer

Porsanger kommune er kjent for sine mange store og  populære arrangementer og festivaler.

Storhallmessa er en populær handelsmesse med flere tusen besøkende. Messa arrangeres i Storhallen helga før 17. mai hvert år, og kan tilby besøkende alt fra klær, husflidsprodukter til biler.

Hver pinse arrangeres caravantreff i og utenfor Storhallen med salg og utstilling av campingvogner  og bobiler samt diverse underholdning og aktiviteter for deltakerne.

Glad Lakselv dagene i juli er en kombinasjon av laksefestival , torgsalg, klassetreff og andre arrangementer i sommervarmen.

Midnattsrocken er en stor og populær musikkfestival som arrangeres på Brennelvneset i juli. Med sin publikumsrekord på 11 000 har den vokst til å bli Nord-Norges 3. største musikkfestival. Hit kommer lokale musikere og kjente nasjonale og internasjonale stjerner. Festivalen varer fra torsdag til søndag, der torsdag er dagen for familiekonserter. Dit har stjerner fra Idolkonkurransen funnet veien de siste årene.

Kommer 2013: Flere artister til Midnattsrocken 2013 er alt klare. Dette inkluderer Bergtatt, Staut, El Cuero og Erik og Kriss som alle er fra Norge. Dessuten kommer amerikanske Beth Hart, engelske Republica og estlandske Iiris i tillegg til Nightwish fra Finland.

Her er et utvalg av artistene som har besøkt Midnattsrocken gjennom tidende: Backstreet Girls, CC Cowboys, Cyaneed, Dance With A Stranger, DDE, Deep Purple, Donkeyboy, Dr. Alban, DumDum Boys, Rolffa, Enslaved, Europe, Gåte, Hellbillies, Intrigue, Jørn Hoel, Kaizers Orchestra, Kent, Kim Larsen, KM Myrland, Kråkesølv, Kurt Nilsen, Madcon, Mari Boine, Queensrÿche, Raga Rockers, Robyn, Side Brok, Status Quo, Steinar Albrigtsen, Terje Tysland, The Blacksheeps, TNT, Tone Damli Aaberge, Turboneger, Twisted Sister, WigWam og Åge Aleksandersen & Sambandet.

Som listen viser kan Midnattsrocken tilby musikk for de aller fleste. Når festivalen nærmer seg kan billetter bestilles her. Reiseinformasjon finner du her.

Kipparifestivalen/ Kipparin festivaali er en kvensk festival som arrangeres hvert år i Børselv i slutten av juli måned. Programmet er variert, og består av alt fra politiske møter og foredrag, til konserter, festivalpub, kvensk marked, utstillinger og kvenske leker for barn og unge. Kipparifestivalen/ Kipparin festivaali arrangeres av foreningen Børselv Kvenkulturfestival, som alltid ønsker nye medarbeidere velkommen, ta kontakt via deres hjemmeside.

  

ark 5c.jpg"

 

 

 

 

 

 

 

Kulturmåneden Oktober gjenspeiler kommunens kulturliv, og benyttes til å vise frem kommunens allsidige kunst-, idretts- og kulturliv med bl.a. konserter, utstillinger, Fylkesrevyfestivalen, matkurs m.v. Målsettingen med kulturmåneden er å få til minnerike og glade dager som en innledning til mørketiden.

Snøscootermessa som avholdes i Storhallen i slutten av november kan by på alt som er nytt og spennende på scooterfronten. Også dette arrangementet har flere tusen besøkende i løpet av helga. Denne helga arrangeres dessuten julegateåpning i sentrum av Lakselv. Kanskje treffer du nissen også på messa?

 

Arrangementer annonseres i Porsanger kommunes aktivitetskalender

Se også I Porsanger sin nettsider for informasjon om aktuelle arrangementer